Enslige, charterselskapenes melkekyr?

Enslige, charterselskapenes melkekyr?Det er dyrt å reise på chartertur alene. I enkelte tlfeller utgjør «enkeltromstillegget» nesten like mye som et par ville betalt for den samme reisen. Ving er det eneste av de store charterselskapene som i navnet har et spesialtilbud til enslige reisende, men dette er ikke mye verdt. Samlet sett er tilbudet til de single faktisk blitt dårligere de siste årene.

Redaksjonen og Ensliges Landsforbund fikk i fjor flere henvendelser fra lesere som opplever at de nærmest føler seg plyndret når de vil bestille reise for én gjennom de etablerte charterselskapene.

Erfaringene de gjør seg er at prisene stiger med 30-60 prosent så snart man krysser av for én reisende på selskapenes hjemmesider.

En rask undersøkelse Singel har foretatt på reiseselskapenes vanlige hjemmesider, viser at det ikke er uvanlig at alenereisende må betale opptil 80 prosent over det et par må betale for tilsvarende reise per person. Lesesere har opplevd prisdifferanser opp mot 100 prosent.

Dyrt alene

Det er dyrt å leve alene, Talløse SSB-undersøkelser viser at aleneboere har vanskeligere for å komme seg inn på boligmarkedet, de rammes av urettferdige offentlige avgifter, og har generelt dårligere levestandard enn norske innbyggere som har en eller flere å dele huholdning og liv med.

Dette er også hovedtrenden når det gjelder pakketurer. 

Forklaringen er enkel, ifølge bransjen selv: Charterselskapene må betale det samme for et hotellrom uansett om det er en eller to personer som bor i det. I tillegg taper hotellene på at det bare bor én person på rommet, siden det blir mindre penger brukt i hotellets barer og restauranter. 

– Cirka 5 prosent av de charterreisende drar alene, sier kommunikasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving til Singel.

– Og dette tallet har vært stabilt siden 2011.

I alle år har disse fem prosentene måttet leve med denne forskjellsbehandlingen. 

Det faktum at nesten en million nordmenn lever i énpersonhusholdninger har ikke virket nevneverdig inn på charterselskapenes prispolitikk. 

Snarere tvert i mot. Mens charterselskapene for noen få år siden alle hadde et slags tilbud til alenereisende, er det nå bare Ving  som kan skilte med det. Men heller ikke dette er mye tess.

TUI ingen faste tilbud

Reiseoperatøren TUI har ingen faste tilbud til alenereisende, sier selskapets kommunikasjonsansvarlige Nora Aspengren.

– Nei, det er ikke noe eget. Det kan komme tilbud inne i mellom der alenereisende kan slippe enkeltroms-tillegg, men det er ikke noe vi har akkurat nå.

– Men dere får vel en del henvendelser om dette? Ensliges Landsforbund får stadig henvendelser om denne skjeveheten i reisetilbudet.

– Jo, absolutt. Men det er rett og slett ikke så mange hoteller som er laget med den type rom, for eksempel. De er laget for grupper og familier fra to personer og mer, for det er jo slik de fleste reiser.

TUI hadde riktignok et spesialtibud til alenereisende tidligere, men dette ble trukket tilbake ifølge en melding. (se illustrasjon neste side).

– Neida, den er ikke fjernet, men inaktiv for tiden, opplyser Nora Aspengren. 

– Det er en side vi tar i bruk når vi  får noen aktuelle tilbud.

Ingen faste tilbud

Heller ikke Apollo har tilbud til alenereisende. På forespørsel fra Singel, svarer informasjonsansvarlig Beatriz Rivera i en sms: 

«Hei! Apollo har dessverre ikke et eget tilbud som retter seg spesifikt mot de som reiser alene, men likt som våre konkurrenter tilbyr også vi hoteller som ikke tar ekstra betalt – eller som tilbyr enkeltrom til en rimeligere pris, enn dobbelt rom. For å finne frem til disse anbefaler jeg kunden å ta kontakt med vårt servicekontor, da de har den fulle oversikten.» 

Da Singel ringer Apollos servicekontor får vi hyggelig service, men dessverre ikke noe særlig til oversikt.

– Vi har dessvere ikke noen faste rom hvor det ikke er enkeltromstillegg, men det finnes selvfølgelig tilbud som har lavere tillegg enn det som er vanlig.

- Men dette må man bare lete seg frem til på egenhånd?

Ja, dessverre. Vi har nok ingen samlet oversikt. Et slikt tillegg vil nok variere med både når og til hvilket sted man reiser.  

Ving for single

Ensliges Landsforbund får med jevne mellomrom henvendelser fra medlemmer som føler seg skviset ut av deler av feriemarkedet på grunn av høye enkeltromstillegg.

 Vi spurte PR-ansvarlig Sophie Frisholm Damsund i Ving om de får mye reaksjoner på at det er dårlig tilbud for enslige reisende? 

– Ja, det kommer stadig henvendelser fra folk som ønsker det, og vi opplever at det er flere og flere som søker det. Det er jo ingen som har lyst til å betale ekstra for en enkeltseng. Det får vi jevnlig henvendelser om. Det er jo derfor vi opprettholder det produktet som vi har, sier Damsund.

Hun forteller også at de prøver stadig å utvide tilbudet, slik at kundene skal få et større utvalg.

Ving Solo heter tilbudet, men du finner det ikke på Vings inngangsside på nettet. Heller ikke under temareiser, som «bryllupsreiser», «Formel 1-reiser», «fotballreiser» etc ligger det. Du må faktisk kjenne til tilbudet og skrive det inn i søkefeltet på hjemmesiden for å finne selskapets tilbud til enslige.

Tilbud uten tilbud

Hvor bra er så Vings singel-tilbud? På hjemmesiden får du opp hotellene og reisetilbudene som skal være uten enkelromstillegg. I vinter er det for eksempel ett hotell som kan søkes: Kata Place hotell i Thailand. 

Tilbudene i sommerferien er ikke mye bedre. Riktig nok er det listet opp 30 hoteller, men av disse er det bare ett som er søkbart i juli: Natural Park i Puerto Rico. 

På hjemmesiden heter det videre: «Tilbud til deg som reiser alene: Ving Solo – bo uten tillegg i prisen. Her finner du en oversikt over hotell med leiligheter/rom der du slipper tillegget. Bestill din reise med Ving.»

Vi sjekket fire av reisetilbudene på Solo-siden. Alle fire kom opp med klekkelige tillegg for singelreisende, selv om selskapet lover nettopp det motsatte. Her er to av dem:

 

Eksempel 1: 

To uker på Kata Place hotell, Phuket Thailand. Avreise: 16. mars.. Dobbeltrom uten balkong:

Enslig: kr                 Kr 9815,-
Per person i par:     Kr 7915,-
Dyrere for enslig:  Kr 1900,-

 

Eksempel 2:

To uker på El Lago hotel, Mallorca. Avreise: Lørdag 6. mai: To-roms leilighet:

Singel: kr                 Kr 7395,-
Per person i par:     Kr 4795,-
Dyrere for enslig:  Kr 2600,-

Alle eksemplene vi har valgt er plukket ut helt tilfeldig på Ving Solo, siden som lover chartertur uten enkeltromstillegg, men som altså plusser på tusenlapper for mennesker som vil bo alene.

Trend mot større enheter

Det er lite som tyder på at det vil bli bedre tilbud til alenereisende i årene som kommer. 

Hotellenes satsing på dobbeltrom både fortsetter og forsterkes, og lite tyder å at trenden vil gå mot bedre tilbud for mennesker som vil bo i mindre enheter. Mange i bransjen mener faktisk at det er etterspørsel etter flermannsrom og leiligheter som øker mest.

- Mange av våre reisende vil ha rom med plass til to voksne og tre barn, eller kanskje enda flere sengeplasser, sa Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving-reiser i et intervju for en stund siden..

Dette er antagelig fordi norske familier oftere får tre barn, og fordi det finnes mange familier som består av dine og mine barn – da kan det fort bli snakk om fire-fem barn som skal være med på turen.

– At større familier reiser sammen vet vi er en økende trend, men litt vanskelig å ta frem tall på, siden det legges inn flere bestillinger på denne typen reise. Alle bor jo ikke på samme rom. Det er gjerne besteforeldre som spanderer reise på resten av familien, for eksempel for å feire jul og bursdager i utlandet, sier Larsen-Vonstett til Singel.

Ensliges Landsforbund, Postboks 6676 Rodeløkka, 0502 Oslo
Telefon 22 09 17 10. Telefaks 22 71 03 74. E-post: post@ensliges.no
rsswww.ensliges.no/rss