Reiseråd til single

Bente Heimtun forsker på enslige kvinner og sommerferien deres. Hun oppfordrer alle til å reise og oppleve verden, og om du ikke har reisefølge kan du godt reise alene!

Aleneferier gir frihet, selvtillit, læring og mange positive opplevelser, hevder Bente Heimtun, som både har mye erfaring med å reise alene og sammen med andre. Den store forskjellen mellom å reise alene og sammen med venner er at du er nødt til å klare deg selv hele tiden, ta beslutninger og ansvar i forhold til opplevelser, bespisning, overnatting og selskap. Dette er helt klart en utfordring for mange.

Et sjokk

Bente forteller gjerne om sin første alenereise, en ukes pakketur til Alanya i Tyrkia. Den gangen var ikke Bente helt forberedt på hvordan hun ville oppleve det å reise alene til et land med en fremmed kultur, og et reiselivsprodukt tilrettelagt barnefamilier og par. Det ble en selsom opplevelse og Bente følte seg ofte svært alene. Hun syntes særlig det var vanskelig å gå ut alene om kvelden, spise middag på restaurant og gå på bar. Dette er en erfaring hun deler med andre alenereisende. Som sosiolog og reiselivsforsker ble Bentes nysgjerrighet vekket og hun ble interessert i å finne ut hvorfor det oppleves så vanskelig å reise alene, om dette dreier seg om kjønn, reisemål eller andre forhold. Hun bestemte seg derfor for å utvikle et doktorgradsprosjekt rundt dette temaet.

Fordelene med å reise alene

Bentes Tyrkia-opplevelse er kanskje først og fremst et eksempel på at reiselivsbransen i stor grad tilrettelegger Sydenprodukter for folk som reiser sammen med familie og venner. Men det dreier seg nok også om å reise til en annen kultur, der det er mindre vanlig og akseptert at kvnner tar egne valg på egen hånd. Bente forteller om kvinner som opplever seksualiserte blikk i Syden og i andre land utenfor Europa, der religion står sterkere og kvinnefrigjøringen kanskje har kommet kortere enn i Norge. Dette oppleves ofte skremmende av kvinnene, for trygghet er første bud når man reiser alene. Men hun understreker også at reisetrening gjør mester, og at mange kvinner synes det er mer frigjørende og at det gir flere positive opplevelser å reise alene enn sammen med andre. Det gir   ny selvtillit og bekreftelse på mestring, hevder Bente.

Å lære alenereisen er uvurderlig, det å kunne pakke en liten sekk og fly av sted gir både glede og minner! Om du ikke har reisefølge hele tiden betyr altså ikke at du må sitte hjemme i ferien, sier Bente.

Holdningen til aleneferie

- Det krever en bevisst holdning når man reiser alene, fortsetter hun, - men når man har lært å mestre en del situasjoner, glemmer man etterhvert sjenanse og frykt og nyter friheten! Etter hvert kan man få mange meningsfylte opplevelser på egen hånd og få vidvinkel på verden! avslutter Bente blidt.

Reiseforslag til single:

  • Du kan få rimelige ferier utenom skoleferien, her er mye å tjene!
  • Storbyferier helg/uke gir mye opplevelse, og man er ikke så synlig alene
  • Dagsturer kan gi et viktig avbrekk, til en naboby, en annen bydel, en sommerøy eller ut i naturen, det viktigste er å få oppleve noe annet
  • 2-dagersturer frisker også opp, litt reising med en hotellovernatting kan gi mye opplevelse og viktig avkobling for pengene
  • Bente anbefaler nettstedet: www.flybilligst.com

Ensliges Landsforbund, Postboks 6676 Rodeløkka, 0502 Oslo
Telefon 22 09 17 10. Telefaks 22 71 03 74. E-post: post@ensliges.no
rsswww.ensliges.no/rss